неделя, 29 март 2009 г.

Как да бъдем "зелени" вкъщи


"У дома" е най-уютното и красиво място за нас. Можем да го направим още по-добро, ако следваме няколко прости правила

Изпрати на приятел

Сподели във Facebook Сподели във Facebook


1. Фрициклиране

Всеки от нас има вещи, които не използва, но не му се иска да ги изхвърли и те се мотаят навсякъде - в къщата, в задния двор, в гаража и т.н. Защо не ги фрициклирате?
Какво е фрициклирането - когато давате нещо на някого, за да го използва, вместо да го изхрърляте на боклука или да се мотае навсякъде.

2. Използвайте отново

Повторното използвяане на голяма част от предметите е страхотен начин да помогнем на природата и да намалим нашите въглеродни емисии. Има два начина да направим това - да ги използваме спорд първоначалното предназначение (найлонови торби, туби и т.н.) или да им намерим ново приложение - изобретателност.


3. Използвайте микровълнови печки

По отношение консумаията на електроенергия, микровълновите печки са между 3,5 и 4,8 процента по-ефективни от обикновените фурни. Затова, вместо да включвате своята фурна, която ще се загрява дълго време, докато притопли вашето блюдо, използвайте микровълнова печка.

4. Преминете на студена/хладка вода

Почти 90% от енергията, използвана за пране отива за подгряване на водата в пералнята.

5. Преминете на енергоспестяващи крушки

Енергоспестяващите крушки използват до 75% по-малко енергия, отколкото обикновените с нажежаема жичка и живеят 10 пъти по-дълго.

6. Изключвайте всичко, което не използвате

Голяма част от електроуредите използват електроенергия дори, когато са изключени - индокаторни лампички, светодиоди, подгряващи елементи и др. Изключването на този тип електроуреди от захранващата мрежа може да спести до 25% електроенергия.

7. Пълнете миялните машини

Всеки от нас се изкушава да пусне своята миялна машина, дори да не е пълна. За една година, миалната машина използва толкова вода, колкото човек използва за пиене през целия си живот. Използвайте пълния капацитет на миялните машини.




       


0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница